Unele branduri sunt iubite fie și doar pentru identitatea lor vizuală. Și când vorbim despre dragoste, nu exagerăm deloc – nu întâmplător se mai numesc și lovemarks.
Crearea sau redesenarea unei identități vizuale se întâmplă la întâlnirea dintre știință și artă. Oricât de simple ar părea unele dintre logo-urile pe care le vedem, în realitate ele surprind fenomene culturale, mentalități, obiceiuri și preferințe ale unei întregi societăți sau ale unui grup, după caz. În afară de asta, un branding eficient este creat după o rețetă care conține din plin onestitate și constanță.
Care sunt ingredientele unui branding de succes?
- Află cine sunt și ce vor consumatorii
Mark Twain este celebru nu doar pentru Tom Sawyer și Huckelberry Finn, ci și pentru următorul citat:
„Dacă îmi ceri să susțin o prezentare de două ore, voi fi gata astăzi. Dacă nu ai nevoie decât de un discurs de cinci minute, îmi va lua două săptămâni să mă pregătesc.”
Ideile geniale nu sunt atât de spontane precum par. Primul pas în crearea unei identități de brand de succes este să îți faci temele și să afli, în cele mai mici detalii, cui te adresezi. Cercetarea încă face parte din marketing, iar astăzi avem avantajul unor informații de tipul Big Data care permit o adevărată incursiune în mintea și obiceiurile de viață ale consumatorilor.
- Creează un logo căruia îi poți aduce ușor modificări
Loialitatea este răsplătită cu loialitate.
Un brand care vrea să își păstreze fanii pe care i-a câștigat de la bun început trebuie să nu se abată de la valorile, promisiunile și imaginea inițială, dar în același timp, are nevoie de prospețime și diversitate.
Care este soluția? Un logo care permite un nivel ridicat de flexibilitate pentru redesenarea ulterioară, fără a necesita modificări majore și care te lasă să inovezi mai mult la un alt nivel: ingrediente, ambalaje, tone of voice în campaniile de promovare. Un exemplu foarte bun în acest sens este logo-ul MTV.
- Utilizează simboluri culturale
Unele dintre cele mai cunoscute imagini de brand, adevărate embleme reținute de istoria publicității, au la bază idei simple care însă exploatează simboluri și fenomene culturale.
Simbolismul este intens folosit în publicitate și este secretul succesului logo-urilor Target (țintă ca simbol al victoriei și câștigului), Nike (Swoosh – simbolul mișcării și vitezei), McDonalds (litera M desenată ca o poartă – ospitalitate, spațiu de trecere).
- Folosește-te de puterea poveștilor
S-a tot vorbit despre storytelling în ultimii ani și nu întâmplător. Cu toate că trăim în epoca imaginii și a conținutului video, poveștile sunt un ingredient de bază în branding.
De altfel, este ușor de observat faptul că până și o banală postare pe Facebook are o rată de răspuns mai mare dacă fotografiilor sau clipurilor publicate li se atașează un text scurt, dar eficient.
Utilizatorii rețelei apreciază conținutul personal, autentic și inspirațional. O demonstrează succesul unor pagini ca Humans of New York, Upworthy, Bright Side sau branduri ca TED.