Cadourile corporate sunt o modalitate excelentă pentru ca o companie să își arate aprecierea față de angajați, dar și să își consolideze relațiile pe care antreprenorii le au cu fiecare echipă în parte.
Cu toate astea, uneori alegerea acestor cadouri le cam dă bataie de cap și sfârșesc prin a da ceva neinspirat, deloc de impact și care nu creează nicio experiență de neuitat.
Tocmai de aceea, deoarece la baza sunt Gifts Experience Creator, și am în spate peste 20 ani în domeniul cadourilor, am ales în acest articol să vorbesc despre 5 dintre cele mai neinspirate cadouri corporate pe care nicio companie nu ar trebui să le ofere angajaților.
1. Produsele care au un branding excesiv
Am vrut să încep cu acest tip de produse deoarece tendința multor companii atunci când oferă ceva angajaților este ca imprimarea brandului pe respectivul produs să fie cât mai mare și vizibil. Deși intenția este de a promova brandul mai departe, de a ieși în evidență și de a se asigura că toată lumea vede numele companiei, nu este deloc recomandat să faci asta.
De ce? Pentru că angajații pot vedea acest gest ca pe o formă de publicitate agresivă sau de transformare a cadoului – care în esență trebuie să fie ceva frumos, într-un instrument de marketing. E ca și cum îți folosești angajații să îți facă reclamă.
2. Obiecte de uz casnic de slabă calitate
Cadourile corporate trebuie să transmită, nu “ar trebui să transmită” sau “ar fi frumos să transmită”, un mesaj de apreciere și de respect față de angajați. Daca tu oferi un cadou de uz casnic, cum ar fi căni, umbrele, genți, de o calitate slabă, acest lucru este exact ca un “red flag”.
De ce? Pentru că tot ce arată acest lucru este că tu ca și companie nu acorzi importanța cuvenită angajaților tăi. În loc să îi faci să se simtă bine, rezultatul va fi negativ, angajații se vor simți neapreciați, iar aceste “cadouri” cel mai probabil vor fi date mai departe sau aruncate. Dacă tot investești bani și timp în cadourile corporate, de ce să nu le oferi așa cum trebuie?
3. Abonamente la servicii neinteresante
Aici, din nou, o problemă. Dacă tu apelezi la un anumit abonament pentru a-l oferi angajaților, trebuie să le cunoști destul de bine gusturile și preferințele. De exemplu, tu esti fanul unei platforme online cu diferite cursuri pentru dezvoltare personală. Foarte frumos!
Pentru că ție îți plac aceste tipuri de cursuri, crezi că și angajații tăi ar aprecia dacă le-ai oferi un abonament, astfel încât să asculte cursurile respective, să îi ajute și să se foloseasca de informațiile pe care le află. Ok, nimic greșit aici. Însă, tu nu știi dacă așa ceva este pe placul angajaților tăi. Tu nu i-ai întrebat dacă printre prioritățile lor sau preferințele pe care le au, sunt incluse și cele de acest gen.
Daca nu știi sigur că astfel de cadouri sunt dorite de angajați, atunci nu le oferi! Tot ce vei face e să plătești niște abonamente pe care nimeni nu le va folosi. Nu e pacat? Cu siguranță este. Este foarte important să ții cont de interesele individuale ale angajaților atunci când vrei să alegi un cadou corporate.
4. Obiecte pentru birou
Angajații își petrec cel puțin 8 ore/ zi la birou și tu le oferi pixuri sau agende drept un cadou surprinzător? Nu cred că mai este cazul să spun cât este de greșită această abordare. Biroul, pentru foarte mulți dintre noi este o a doua casă, iar așa cum tu acasă ai tacâmuri și veselă, așa și angajații tăi au la birou pixuri, agrafe, stickere și tot ce le trebuie. De ce ai vrea să le oferi obiecte și accesorii pentru birou cand un cadou ar trebui să fie un produs care să îi facă să se simtă bine și să arate grija pe care o ai pentru ei, chiar și în afara biroului.
Atunci când te gândești să oferi un cadou corporate angajaților tăi, gândește-te cum poți să le oferi o experiență, nu doar un obiect ales la întâmplare. Iar dacă tu nu te poți ocupa, întotdeauna poți cere ajutor unei persoane pregătite pentru asta.
Când oamenii mă aleg pe mine să îi ajut în tot acest proces al unei campanii prin cadouri promoționale, tot ce le cer sunt câteva informații de bază pe care trebuie să le știu, astfel încât să le pot face oferte care să vină în întâmpinarea dorințelor lor.
Fiecare este bun pe bucățica lui, așadar dacă tu nu ai timp, nu îți place, nu crezi că este atât de important să alegi cadouri corporate, nu trebuie să o faci. Apelează la un om care zi de zi asta face, bucură angajații, ajutându-i pe antreprenori!
5. Cadouri impersonale/ generale
Cadourile corporate ar trebui să fie personale și personalizate, fără să te legi de viața la birou. Oferirea de cadouri impersonale și generale poate să nu transmită un mesaj de apreciere, ba chiar să fie percepute ca fiind lipsite de efort și grijă din partea companiei. Ca să nu mai menționez de faptul că nu știi nici aromele preferate – atunci când vine vorba despre dulciuri – și nici florile favorite ale angajaților. Caută să oferi ceva care să transmită despre brandul tău grijă, atenție, recunoștință și apreciere. Altfel, cadoul tău nu va fi nimic mai mult decât un simplu obiect.
Să alegi cadoul corporate potrivit pentru angajați este esențial pentru a menține o relație frumoasă cu aceștia!
Iar pentru ca acest lucru să se întâmple și pentru a transmite exact mesajul pe care îl dorești a ajunge la ei, evită cadourile nepotrivite și neinspirate pentru a nu naște frustrări, supărări și sentimente negative în echipa ta.
Alege să oferi o experiență, nu doar un obiect și doar atunci angajații tăi vor vedea cu adevărat cât sunt de importanți pentru tine și brandul tău.